Google Penguin 3.0 Update en hoe uzelf ertegen beschermt

Een jaar na de Penguin 2.1-update is Penguin 3.0 eindelijk doorgevoerd. Google heeft onlangs bevestigd dat het de meest recente update van de algoritme begon uit te rollen op vrijdag 17 oktober. Dus wat is er anders aan Penguin 3.0? Hoe weet u of u hebt getroffen en hoe gaat u het herstellen als u getroffen bent hierdoor?

 Penguin: De geschiedenis

De originele Penguin algoritme arriveerde op 24 april 2012 en was gericht op het uitroeien van en het bestraffen van websites met een lage kwaliteit links en te veel zoekwoorden. Naast de Panda-algoritme wilde Google websites belonen met waardevolle, relevante links en websites bestraffen die onnatuurlijke links had gebouwd met het enige doel het verhogen van hun zoekmachine posities was. Penguin beïnvloed oorspronkelijk  rond de 3,1 procent van alle zoekopdrachten en had een grote invloed op hoe webmasters SEO benaderde.  Waardoor veel overschakelde naar meer unieke content. Penguin 2.0 heeft verdere aanpassingen aan het algoritme veroorzaakt die ongeveer 2,3 procent van alle zoekopdrachten beïnvloeden.

 Penguin 3.0: Wat is er nieuw?

De nieuwe algoritme helpt sites die sinds de laatste update getroffen zijn hun webspam te signalen en degradeert sites met nieuwe spam. Penguin 3.0 is een wereldwijde-update die zal worden uitgerold over een periode van weken. Het is gericht op het verder verbeteren van de zoekresultaten door websites te straffen die in strijd handelen met de Google richtlijnen voor webmasters.

Google heeft verklaard dat het een algoritme verandering heeft doorgevoerd en niet alleen een update. De meeste SEO experts voorspellen dat het een vergelijkbaar aantal websites zoals Penguin 2.0 zal beïnvloeden, maar dat de volledige impact pas in de komende maanden bekend zal worden. Google heeft niet de gewoonte van het openbaar maken van de exacte details. Maar wanneer deze volledig is uitgerold zullen we waarschijnlijk een of andere vorm van officiële aankondiging ontvangen.

 Moet u actie ondernemen?

Als u eerder gebruikt heeft gemaakt van dubieuze SEO strategieën om uw zoekopdracht plaatsingen te verbeteren, zult u al getroffen zijn door de vorige Penguin updates. Echter, als u daar passende maatregelen voor genomen heeft door het opschonen van uw link profiel en meer relevante, kwalitatieve inhoud op uw website te publiceren is het nu tijd om uw posities en uw organische zoekverkeer gegevens te controleren. Als u een plotselinge daling in plaatsingen heeft gemerkt is het waarschijnlijk dat u bent beïnvloed door Penguin 3.0. Er zijn geen snelle oplossingen, maar met een beetje moeite kunt u herstellen. Misschien moet u wachten tot de volgende algoritme update om te zien of de veranderingen een verschil hebben gemaakt, maar het is nog steeds verstandig om nu te handelen.

Stappen naar herstel

Als u al geraakt bent is het zeer waarschijnlijk als gevolg van te veel onnatuurlijke links die naar uw website gaan. U kunt  al uw inkomende links opsporen met tools zoals Google Webmaster Tools, Majestic SEO en Ahrefs.  Wat wordt gekwalificeerd als een slechte kwaliteit link?

 

  • Links op artikel directories en link farms
  • Alle betaalde links, afgezien van advertenties
  • Irrelevante links geplaatst op forums of sociale media
  • Te veel exacte zoekwoord-match anchor tekst links

Als u eenmaal gebruikt gemaakt heeft  van de bovenstaande tools om de oorsprong van uw inkomende links te vinden moet u contact opnemen met de desbetreffende webmasters en hen vragen om uw links te verwijderen. Als ze weigeren of ze niet kunnen verwijderen, kunt u Google’s Disavow Tool gebruiken.

De moraal van het verhaal

Als u getroffen bent door Penguin 3.0 moet u doorgaan met het bouwen van betere backlinks op meer gezaghebbende websites en voorkomen dat de vulling van uw content met te veel zoekwoorden gevuld wordt. Dit kan alleen gerealiseerd worden door het produceren van originele, relevante en kwalitatief hoogwaardige content waar mensen naar willen linken. Als u niet bekend bent met hoe u dergelijke inhoud schrijft dan kunt u dit uitbesteden aan een ervaren content schrijver. Dit kan een eenvoudig en goedkoop alternatief zijn. Dit is de beste manier om te verkomen dat de Penguin algoritme in de toekomst uw website raakt.